top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

'Wil', '1985' en 'Godvergeten' zijn grote winnaars van De Ensors 2024

Bijgewerkt op: 7 feb.

Filmfestival Oostende sluit traditiegetrouw af met Het Gala van De Ensors in Kursaal Oostende. De crème de la crème van de Vlaamse film, fictie, documentaire en animatie van het afgelopen jaar werd voor de veertiende keer bekroond met een Ensorbeeld. Fatma Taspinar en Xavier Taveirne presenteerden in een mix van live-uitreikingen en terugblikken naar de afgelopen filmfestivalweek, de winnaars in 30 categorieën. 1985’ en ‘Wil’ zijn de grote prijskapers van deze editie.


‘1985’, de serie over De Bende van Nijvel, wint maar liefst tien Ensors:  Beste Geluid: Arne Winderickx, Matthias Hillegeer, Beste Muziek: David Martijn, Jeroen Swinnen, Beste Scenario Fictie-Serie: Willem Wallyn, Beste Art Direction: Stijn Verhoeven, Beste Kostuum: Sophie Van den Keybus, Beste Regie Fictie-Serie: Wouter Bouvijn, Beste Montage: Pieter Smet, Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Fictie-Serie): Aimé Claeys, Beste Acteerprestatie Ondersteunende rol (Fictie-Serie): Tom Vermeir en Beste Fictie-Serie. 


Kaskraker ‘Wil’, de film over twee vrienden bij de Antwerpse politie in de Tweede Wereldoorlog, haalt zeven Ensors binnen, waaronder Beste Scenario Film: Carl Joos, Beste D.O.P.: Robrecht Heyvaert, Beste Regie Film: Tim Mielants, Beste Acteerprestatie Hoofdrol (Film) supported by PlayRight: Stef Aerts, Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol (Film): Jan Bijvoet en Beste Film.


De Telenet Publieksprijs gaat naar ‘Zeevonk’, het regiedebuut van Domien Huyghe.. ‘Rough Diamonds’, een coproductie van De Mensen en Keshet International voor VRT 1 en Netflix, krijgt de Ensor voor Beste Make-up. In de categorie Documentaire verdienen de film ‘Planeet B’, een coming-of-age verhaal van regisseur Pieter Van Eecke, en de spraakmakende serie ‘Godvergeten’ een Ensorbeeld. Voor het jong publiek vallen de film   ‘Knor’ van A Private View en Viking film (Beste Animatie) en publiekslieveling ‘#LikeMe’ van Fabric Magic (Beste Jeugdfictie) in de prijzen. Michael Abay krijgt voor ‘Klette’ de Ensor voor Beste Kortfilm.


Daarnaast werden er tijdens de voorafgaande week van Filmfestival Oostende ook al enkele Ensoruitreikingen gedaan. De Albert Bert Prijs voor Internationale Prestatie van het Jaar is voor Jo Willems die in 2023 D.O.P. was van The Hunger Games. Muzikant, dichter, ontwerper en filmmaker Baloji valt twee keer in de prijzen met de Ensor voor Belofte van het Jaar (met de steun van BNP Paribas Fortis) en de Ensor voor Beste Franstalige Belgische film voor zijn film ‘Augure’. Het beeldje voor Beste Coproductie gaat naar de producenten van de film ‘Mascotte’: Bart Van Langendonck (Savage Film) en Joram Willink (BIND). Omdat ‘Wil’ het meeste aantal bezoekers naar de bioscoop lokte in 2023, krijgt de film de Box Office Award. FFO zette de Nederlandse regisseur, scenarist en producer Jos Stelling in de bloemetjes met de Ensor voor Uitzonderlijke Verdienste en Marc Didden nam met veel liefde de Lifetime Achievement Award in ontvangst.Beste Film: Wil

Beste Fictie - Serie: 1985

Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Fictie-Serie: Aimé Claeys - 1985

Beste Acteerprestatie Ondersteunende rol - Fictie-Serie: Tom Vermeir - 1985

Telenet Publieksprijs: Zeevonk 

Beste Acteerprestatie Hoofdrol - Film supported by PlayRight: Stef Aerts - Wil

Beste Acteerprestatie Ondersteunende Rol - Film: Jan Bijvoet - Wil

Beste Montage: Pieter Smet - 1985

Beste Kostuum: Sophie Van den Keybus - 1985

Beste Regie Film: Tim Mielants - Wil

Beste Regie Fictie-Serie: Wouter Bouvijn - 1985

Beste D.O.P.: Robrecht Heyvaert - Wil

Beste Scenario Fictie-Serie: Willem Wallyn - 1985

Beste Scenario Film: Carl Joos - Wil

Beste Jeugdfictie: #LikeMe

Beste Art Direction: Stijn Verhoeven - 1985 

Beste Make-up: Esther De Goey - Rough Diamonds

Beste Geluid: Arne Winderickx, Matthias Hillegeer - 1985

Beste Muziek: David Martijn, Jeroen Swinnen - 1985

Beste Documentaire Film: Planeet B - Pieter Van Eecke

Beste Documentaire Serie: Godvergeten - Ibbe Daniëls, Ingrid Schildermans

Beste Kortfilm: Klette - Michael Abay

Beste Animatie: Knor Comments


bottom of page