top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Recensie "Gaston & Leo. Met lach en traan"

Een groots duo, het grootste komisch duo dat België tot nu toe ooit heeft gehad, hoe schrijf je daar een boek over zodat hetgeen autobiografie is, dat het voldoende aandacht geef aan hun levenspad samen en elk apart? Dat is een vraag die Kobe Van Herwegen perfect weet te beantwoorden met zijn boek “Gaston en Leo - Met lach en traan.”


Exact dertig jaar na het overlijden van Leo Martin verschijnt dit boek met unieke verhalen en foto’s. Het boek is alles wat je er van verwacht als lezer: een blik in hun leven met toch die extra details die je zelfs als grote fan misschien nog niet wist.

Via vlotte leesstijl verdiept het zich in het volledige leven van beide heren. Het verhaal brengt, afwisselend met leuke archieffoto’s van begin tot jammere eind, weer hoe het leven van Gasten en Leo is gelopen. Een leuke duik in het oeuvre van beide heren. Ze hebben veel bereikt in hun carrières, elk afzonderlijk en tezamen, en toch zal je er nog van verbaasd staan als je alle verhalen na mekaar leest. Ieder op zich een kleine stap in de goede richting, samen een grote stap in de richting van hoe we ze nu nog altijd kennen, een succesvol duo.


Het boek neemt je mee in zoveel meer dan alleen die "Gouden Leeuw" en de pompiers of de avonturiers, zoals 'Joske Vermeulen van op de Trammezandlei in Schoten'. De verhalen toveren dan ook dadelijk een lach op je gezicht als je terugdenkt aan die heerlijke lachmomenten die misschien al ver in het geheugen waren verdwenen!

Stijn Conincx zei “deze mannen deden je de ernst van het leven even vergeten”, en gelijk heeft hij, niemand kon die grappen en grollen zo aan de man brengen en zo vele ontelbare mensen aan het lachen brengen. Wat paniek zaaien in één film, liever met mes en vork dan met stokjes eten in een andere of een hele oudejaarsshow vullen met oude en nieuwe sketches, niets ging dit duo uit de weg. Stijn Conincx was destijds eerste regieassistent van “Zware Jongens” en blikt daarbij vreugdevol terug naar die periode in zijn leven.


‘Grote meneren gaan niet dood’ aldus Frank Van Laecke. Bij het lezen van het boek komen ze dan ook terug een beetje tot leven in het hoofd van de lezer.


De echte kenners van Gaston en Leo zullen de iets minder herkenbare stukken ook wel dadelijk weten te appreciëren. Voor de lezers die toch nog niet elke hoekje en kantje van Gaston en Leo ontdekt hebben, is het een mooie uitbreiding van hun kennis. Wist je bijvoorbeeld dat Leo Martin eigenlijk Leo De Waegeneire is? En dat zijn dochter Martine, vernoemd is naar zijn artiestennaam Martin? Misschien wel, nu voor velen is het een ongekend weetje uit het leven van iemand die ze denken te kennen.


Het verhaal triggert niet alleen je herrinneringen maar zet je ook aan om gewoon even terug die ene video op te zetten of die bepaalde sketch nog eens op te roepen. Voor velen gaan de herrineringen verder dan alleen maar “wanneer komt de papa thuis? Als em zat is” aldus ‘Joske Vermeulen’


De diehard fans gaan hier heel veel plezier aan beleven en daarvoor is het ook voor een groot stuk gemaakt. Van een fan zoals Kobe, die sinds jongs af aan gefascineerd was door Gaston en Leo, wordt hier de passie voor hun leven doorgegeven aan de rest van België.


Kobe had het idee om een musical te maken rond Gaston en Leo, zo gezegd zo gedaan. Maar er was meer, hij had zoveel meer verhalen gevonden door met de familie te praten gedurende die drie jaar, dat hij die informatie ergens wou vereeuwigen. Het zou zonde geweest zijn om daar niets mee te doen.

Zo onstond “Gaston & Leo. Met lach en traan”. Het was dan ook vol trots dat hij een eerste kopie van het boek officieel mocht overhandigen aan de dochters van Gaston en Leo tijdens de persvoorstelling van het boek en de musical.

"Gaston en Leo - De Hommage Musical" zal vanaf januari 2024 te zien zijn in Theater Elckerlyc.Gaston en Leo, hier vereeuwigd in een eervol boek. Kobe zit met dit boek niet aan zijn proefstuk want schreef onder andere al menig goochelboek maar hij mag oprecht trots zijn op dit exemplaar!

Het boek "Gaston & Leo. Met lach en traan" is te koop via de website van uitgeverij Pelckmans: https://www.pelckmansuitgevers.be/Comments


bottom of page