top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Magdalena, een pakkende voorstelling vol jong talent

Gisterenavond ging "Magdalena" van The Singing Factory in première in De Blikfabriek.In 2018 bracht The Singing Factory een eerste creatie van dit verhaal in het theater. Vandaag brengen ze deze musical opnieuw maar in een totaal nieuwconcept. De makers Wanne en Sam herwerkten het script en de compositie. Daarnaast werd een totaal nieuwe cast en crew samengesteld. The Singing Factory gaf de kans aan jong talent Jervin Weckx om als regisseur dit verhaal in een nieuw kleedje te steken. Wat een geweldige eerste prestatie als regisseur! Een zwaar beladen verhaal op een geloofwaardige manier on stage brengen is niet altijd even makkelijk. Jervin deed dit op zijn eigen manier en gaf elk ensemblelid een naam van één van de slachtoffers uit de Magdalena-kloosters. "Hiervoor doen we het, niet voor de roem van mee te doen in een musical of voor een extra tag, maar om deze meisjes te eren en hun verhaal te brengen.", aldus Jervin.


De locatie versterkt het verhaal alleen maar. De industriële en koude omgeving van de Blikfabriek is de perfecte locatie om dit verhaal tot leven te brengen.


De choreo van Kylian Campbell is weer duidelijk voelbaar. Sinds 2023 werkt hij samen met The Singing Factory voor de productie Muerto. Een frisse choreo-wind die op scène rond blaast.


Magdalena neemt je mee naar het Ierland van de twintigste eeuw, en vertelt het schrijnende, waargebeurde verhaal van 30.000 jonge vrouwen, die verplicht in kloosters gedumpt werden, waar ze dagenlang, van vroeg tot laat, dwangarbeid moesten uitvoeren in barre omstandigheden. Het laatste klooster sloot pas de deuren in 1996, en sindsdien werden al verschillende massagraven ontdekt met honderden babylijkjes. Allemaal kinderen die geboren werden in de kloosters.

In Magdalena maken we kennis met Rose (Lotte Villays) , Emma (Emma Vanthielen) en Sarah (Mona Theuwissen), drie meisjes die elk om een andere reden naar een klooster worden gestuurd. Rose is ongewenst zwanger, Emma heeft een vriendje, wat haar moeder niet kan verkroppen, en Sarah’s vader kan de eindjes amper nog aan elkaar knopen en ziet geen andere optie dan zijn dochters naar het klooster te sturen.

In het klooster zwaait Zuster Margaret (Ann Van den Broeck) de plak. Ze voert er een schrikbewind, en alle meisjes die er terecht komen, breken vroeg of laat. Tot Emma’s vriendje Aeden (Mauro Janssens) aan de kloosterpoort verschijnt… Eerwaarde Walsh (Ivan Pecnik) brengt regelmatig meisjes naar het klooster omwille van de goede opvang, maar is dat ook zo?


De kleine Alice, gespeeld door de 11-jarige Leonie Gysen, laat als jongste in het team haar krachtige stem duidelijk horen. We maken ook kennis met zuster Stella, gespeeld door Yinte Verhoeven. Een volledig nieuw talent dat voorheen nog nooit een voet op een podium had gezet maar een fantastische solo brengt die overgaat naar een duet met Ivan.


Wie deze pakkende voorstelling nog wil zien, ze speelt nog tot en met zondag 5 mei 2024 in de Blikfabriek. 


Bekijk hier onze reportage:
muziek: Sam Verhoeven

script & liedteksten: Wanne Synnave

regie: Jervin Weckx

choreo: Kylian Campbell

producent: Diederik Van Durme

koorleiding: Tinne De Groot & Ronny Plovie

arrangementen & MD: Thomas Vanhauwaert

regie-assistentie: Maud Hanssens

regie-assistentie: Bas Bossaerts

kostuum: Els De MotComments


bottom of page