top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Landjuweelfestival Brugge vertoont voor het eerst musicals

Het jaarlijkse Landjuweelfestival van OPENDOEK presenteert theater in de vrije tijd in al zijn kwaliteit en diversiteit. Het festival toont een veelheid van de meest belangwekkende voorstellingen die het voorbije seizoen te zien waren in heel Vlaanderen en Brussel.Sinds 2016 vindt het Landjuweelfestival elk jaar plaats in een andere stad. Voor deze editie strijken ze van 27 oktober tot en met 1 november neer in Brugge. Dit jaar staat een uitzonderlijk gevarieerd scala aan voorstellingen op de planken met teksttheater, musicals, improvisatietheater, muziektheater en locatietheater. De geselecteerde gezelschappen zijn dit jaar: Kaboekie, De Speling, Trivial Muffins, Goezot!, Bert Leysenkring, Theater Rosie en KotéKoer.


Ook naast de geselecteerde voorstellingen kan je proeven van een divers aanbod met o.a. de prachtige openingsvoorstelling Ne Kersentuin die perfect aansluit op de inspiratiedag rond sociaal-artistiek theater, vertelwandelingen, samen theaterteksten lezen of kom gezellig op de koffie bij OPENDOEK.


Opvallend dit jaar is de unieke locatievoorstelling. Het Fort van Beieren vormt het fraaie decor voor de voorstelling Waaiendijk. De centrale ontmoetingsplaats is dit jaar de KORF in het centrum van Brugge. Daar kan met een drankje vooruitblikken op de voorstellingen die je gaat kijken, of nog even nakeuvelen met de andere theaterliefhebbers.


Geselecteerde voorstellingen

Big Fish - KotéKoer (Brugge)


Big Fish duikt in het prachtige en fantasierijke verhaal van Edward Bloom en de relatie met zijn zoon Will. Edward vertelt zijn zoon de wildste verhalen over zijn leven, de reizen die hij maakte en de mensen die hij ontmoette. Maar Will is meer geïnteresseerd in feiten. Wanneer Will zelf een kind krijgt en zijn vaders gezondheid achteruitgaat, moet hij de waarheid zoeken tussen alle sprookjesverhalen van zijn vader door. Big Fish is een hartverwarmende show over fantasie, werkelijkheid, dromen, opvoeden en elkaar inspireren.


KotéKoer vzw ontstond in 2009 en brengt sindsdien jaarlijks een musicalproductie naar Brugge. Van het grootse Beauty and the Beast naar het intieme Carrie en van de zware thematiek in Bare naar de absurde humor van Urinetown: elk jaar verrassen ze het publiek met een internationaal gelauwerde musical. De cast bestaat telkens uit getalenteerde vrijetijdsspelers uit heel Vlaanderen, gesteund door een (semi-)professionele crew.


Met The Hello Girls gaat KotéKoer in het najaar van 2024 een nieuwe uitdaging aan. De musical, geïnspireerd door waargebeurde feiten, vertelt het verhaal van Amerika's eerste vrouwelijke soldaten. Onverschrokken heldinnen die als tweetalige telefoonoperatoren aan het front het verschil maakten, maar thuis een decennialange strijd voerden voor gelijkheid en erkenning om de weg vrij te maken voor toekomstige generaties.


Woensdag 1 november 19:00 > 22:00 Magdalenazaal


Once - De Speling (Antwerpen)


Once is het verhaal van een jongen die liefde en muziek opgaf, en het meisje dat hem inspireerde om weer te dromen. In de straten van Dublin worden een Ierse muzikant en een Tsjechische immigrante samengedreven door hun gedeelde liefde voor muziek. Gedurende een turbulente week evolueert een onverwachte vriendschap en samenwerking snel tot een krachtig, maar gecompliceerd liefdesverhaal.

Vanaf de allereerste noot treft Once je recht in het hart om nooit meer los te laten. Magische liedjes tonen helder de kracht van muziek om ons allemaal te verbinden.

[gezelschap] De Speling is een theater- en muziektheatergezelschap in het Antwerpse. Ze creëren uiteenlopende muziektheaterproducties én prachtige voorstellingen met teksttheater. Zo bieden ze ieder seizoen – en dat al 25 jaar lang – een gevarieerd programma aan


In het seizoen 2023-2024 laat De Speling zich inspireren door klassiekers. Met Dood van een handelsreiziger (december 2023) van Arthur Miller, EVITA (maart 2024) van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice én Georges Feydeau’s Tailleur Pour Dames (mei 2024) belooft het een sterk seizoen te worden.


Zaterdag 28 oktober 19:30 > 22:30 Stadsschouwburg, Brugge


Mozart - Trivial Muffins (Leuven)

Het leven van Mozart spreekt bij heel wat mensen tot de verbeelding. Hij is een opvallend figuur met een leven dat niet bepaald over rozen gaat. Hoewel hij zich de groeiende aandacht laat welgevallen, maakt Wolfgang Amadeus veel omzwervingen voor hij de liefde vindt in Wenen. Het geluk lijkt Mozart toe te lachen tot zijn vader, en beste vriend, sterft. Trivial Muffins bewerkten samen met Italiaans-Schots dirigent Dario Salvi een vergeten toneelstuk over de componist. Het resultaat is een historisch accuraat en geestig script met muzikale ondersteuning van ConForte Symphonic.


Trivial Muffins Theatre Association streeft ernaar om iedereen te laten genieten van de grootste meesterwerken, gespeeld in hun oorspronkelijke context (lees: traditionele voorstellingen met kostuums en decors die passen bij de tijd waarin de toneelstukken zijn geschreven). Met wortels in Leuven trekken ze vandaag naar verschillende cultuurcentra in België om klassieke theaterstukken te brengen zoals ze bedoeld waren.


Na het Landjuweelfestival neemt Trivial Muffins tijdens het seizoen 2023-2024 even een sabbatjaar. Maar niet getreurd want ze komen terug, dus hou zeker de website in de gaten voor het laatste nieuws.


Zondag 29 oktober 20:00 > 22:15 Stadsschouwburg, Brugge Historisch muziektheater


Comments


bottom of page