top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Gevarieerde selectie voor Landjuweelfestival

Het Landjuweelfestival - het meest belangwekkende festival voor theater in de vrije tijd. Het jaarlijkse Landjuweelfestival van OPENDOEK toont theater in de vrije tijd in al zijn kwaliteit en diversiteit. Het festival presenteert een scala van de meest belangwekkende voorstellingen die het voorbije theaterseizoen te zien waren in Vlaanderen en Brussel.
OPENDOEK faciliteert en ondersteunt het theater in de vrije tijd, waardoor iedereen met een passie voor podiumkunsten zich kan ontplooien. Hierin staan samenhang, solidariteit en ontmoeting centraal. Een van de manieren waarop OPENDOEK deze ontmoeting wil stimuleren en speelkansen aanbieden, is het organiseren van verschillende theaterfestivals, waaronder het jaarlijkse Landjuweelfestival.


In de herfstvakantie pronken 7 theatervoorstellingen op verschillende Brugse podia ter ere van het Landjuweelfestival. Elk theaterseizoen kan een gezelschap een selectiebezoek aanvragen bij OPENDOEK. Dit seizoen werden 55 theatervoorstellingen bezocht. Uit deze bezoeken werd een programma samengesteld van interessante theatervoorstellingen die het verdienen om door een breder publiek gezien te worden.


Ontmoeting tussen theaterliefhebbers vanover heel Vlaanderen en Brussel en inspiratie staan centraal tijdens het Landjuweelfestival. Het programma voor de editie van 2023 is uitzonderlijk gevarieerd. Op het Landjuweelfestival staat elk jaar heel wat teksttheater op het programma. Dit jaar zijn voor het eerst twee musicals, een historisch muziektheaterstuk en een improvisatievoorstelling geselecteerd.


De shortlist bestaat dit jaar uit 7 voorstellingen:

- Kaboekie uit Zonhoven 'met Aanzet. U kiest', een interactieve voorstelling waarin het publiek het verloop bepaalt.

- 'Once' door de Speling (Antwerpen) - Musical

- 'Big Fish' door KotéKoer - Musical

KotéKoer speelt overigens een thuismatch, deze theatervereniging komt uit Brugge. - Trivial Muffins (Leuven) brengt een historisch muziektheaterstuk 'Mozart' over het leven van de componist.

- 'Vosse' door GOEZOT! (Willebroek)

- 'Waaiendijk' door de Bert Leysenkring (Balen)

- 'Achter ’t eten' door Theater Rosie (Lede).


Sinds 2016 vindt het Landjuweelfestival elk jaar in een andere stad plaats. In 2016 was Mechelen de eerste halte op deze ronde door Vlaanderen. In 2017 meerden ze aan in Oostende. In 2018 was Genk aan de beurt, voor het 82ste Landjuweel. In 2019 trokken ze naar onze hoofdstad. In 2020 en 2021 kon het Landjuweelfestival niet doorgaan omwille van de coronamaatregelen. In 2022 trokken ze naar Turnhout. De komende editie gaat door in Brugge van 27 oktober tot 1 november 2023.


Meer info over de voorstellingen en over het festival: www.opendoek.be/landjuweel


Tickets zijn beschikbaar vanaf 18 september.Comments


bottom of page