top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Filmfestival Oostende trakteert op een najaar vol film

Het is nog even wachten tot het filmfestival, van 26 januari tot en met 3 februari 2024, maar Filmfestival Oostende (FFO) verwent je dit najaar met heel wat filmevents! Naast het arthouse programmatie in Cinema Storck, organiseert FFO opnieuw enkele FFO premières van Vlaamse kleppers en duikt met Meet the Masters verder de filmgeschiedenis in.Nieuw werk van Tim Mielants, Veerle Baetens en Fien Troch tijdens de FFO Premières

Samen met Kinepolis Oostende rolt FFO van september tot november de rode loper uit voor exclusieve FFO premières van de nieuwste Vlaamse films. Bezoekers kunnen aan een voordelig tarief genieten van sfeervolle avant-premières in aanwezigheid van de cast en crew.


Tim Mielants (bekend van o.a. ‘De Patrick’) stelt 26 september zijn nieuwste werk ‘WIL’ voor, een verfilming van de gelijknamige bestseller van Jeroen Olyslaegers. 'WIL' vertelt het verhaal van twee jonge hulpagenten, vertolkt door Stef Aerts en Matteo Simoni, die in bezet Antwerpen gedwongen worden tot een klopjacht op joden, maar tegelijk deel uitmaken van het verzet.


Ook Veerle Baetens komt met haar verfilming van de bestseller van Lize Spit ‘Het smelt’ langs in Oostende. Naast een succesvolle acteercarrière en wat scenariowerk ('Tabula rasa’), zit Baetens met ‘Het smelt’ voor het eerst in de regiestoel. 'Het smelt' vertelt het verhaal van de ingetogen Eva, die vele jaren na een snikhete zomer, die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp. Het debuut ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar hoofdrolspeelster Rosa Marchant voor haar hartverscheurende acteerprestatie bekroond werd.


In november is het de beurt aan Fien Troch met 'Holly', die onlangs nog geselecteerd werd voor de Officiële Competitie van Venetië. Haar vorige film 'Home' won er in 2016 nog de Orizzonti-prijs voor Beste Regie. De film vertelt het verhaal van het titelpersonage Holly, een 15-jarig meisje dat een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Wanneer ze als vrijwilliger meehelpt in de rouwende gemeenschap, beginnen mensen al snel haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.


Tickets kosten 9,00 EUR. Afspraak telkens om 19.00 uur in de Kinepolis Oostende.


Van Spielberg’s debuut tot de Oscarnominatie van Renoir in Meet the Masters


In Meet the Masters brengt FFO maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional. Aansluitend wordt telkens een podcastaflevering gelanceerd over de cineast, de periode en filmstroming, wat hij/zij/die heeft betekend voor cinema vandaag en de persoonlijke band met de gastspreker.


Het nieuwe seizoen opent in september met filmjournalist Ben Van Alboom, die onze Noorderbuur Paul Verhoeven voorstelt en zijn Amerikaanse sciencefictionfilm ‘RoboCop’ (1987). Regisseur Lukas Dhont (‘Close’) brengt in oktober de tot nu toe oudste cineast in onze reeks, Jean Renoir met de oorlogsfilm ‘La Grande Illusion’ (1937). In november ontdekken we samen met regisseur Cecilia Verheyden (‘Ferry’) het eerste werk van gerenommeerd regisseur Steven Spielberg, ‘Duel’ (1971). De gast van december is nog even geheim, want dan stelt de Master van FFO24 'A Clockwork Orange' van Stanley Kubrick voor.


Tickets kosten 9,00 EUR. Voor houders van Uitpas met een kansentarief kost een ticket 1,80 EUR. Afspraak telkens om 19.00 uur in de Grote Post, zaal de Kleine Post. Elke podcastaflevering komt diezelfde week op vrijdag uit en is beschikbaar via Spotify, Apple, Google Podcasts en in de Podcast app van De Standaard.


Auteursfilms op release in Cinema Storck

Sinds 2017 organiseert FFO Cinema Storck, waarbij de beste arthousefilms van het moment het hele jaar door vertoond worden in Kinepolis Oostende aan een voordelig tarief. Ontdek het programma midden augustus op cinemastorck.be.

Zoals het hoort, brengt Cinema Storck opnieuw heel wat spraakmakende cinema van gerenommeerde festivals naar Oostende, waaronder Zilveren Beer winnaar ‘Roter Himmel’ van Christian Petzold, de nieuwste van Gouden Palm winnaar Ken Loach ‘The Old Oak’ en de aangrijpende documentaire ‘Four Daughters’ van Oscar genomineerd regisseur Kaouther Ben Hania. In Classics Restored brengt FFO de rijkdom van filmgeschiedenis terug naar het witte doek aan de hand van digitale restauraties, met o.a. Werner Herzog en Chantal Akerman op het programma. Dankzij Fomofilm van MOOOV stellen ze maandelijks een bijzondere film voor, die éénmalig te zien is op het grote scherm.


Bovendien hebben ze ook heel wat evenementiële vertoningen op het programma staan. Op 6 september komt Jessica Woodworth ‘LUKA’ voorstellen. Tijdens de Open Cinema op zaterdag 30 september vertoont Cinema Storck ‘Janssen en Janssens draaien een film', een restauratie van de documentaire van Robbe De Hert en Luc Pien naar aanleiding van 25 jaar Vlaamse film. De inleiding wordt verzorgd door Luc Pien en Rik Stallaert en achteraf volgt een nabespreking. In november neemt het Holebifestival Cinema Storck twee avondvertoningen over en in samenwerking met Avansa vertonen we ‘200m’ op 6 december ter ere van de Dag van de Mensenrechten.


Nieuw in Cinema Storck is de publieksprijs. Stem mee op jouw favoriete film uit het programma en bepaal wie de Publieksprijs wint. Elke bezoeker krijgt bij het betreden van de cinemazaal een stemformulier. Uit de formulieren kiest FFO op het einde van het jaar één winnaar, deze mag het daaropvolgende jaar één jaar gratis naar Cinema Storck.

Tickets kosten 9,00 EUR. Afspraak dagelijks - behalve op donderdag - om 17.00 uur en 20.00 uur in Kinepolis Oostende.


Getrouwheidskaart

Trouwe filmbezoekers worden opnieuw beloond voor hun enthousiasme. Per bezoek, aan een Cinema Storck-vertoning, een FFO Première of een Meet the Masters sessie, krijg je een stempel op je getrouwheidskaart. Per vijf stempels, mag je gratis naar een Meet the Masters sessie. Getrouwheidskaarten zijn beschikbaar bij aanvang van elk evenement.


Alle data op een rijtje

di 26 sep: ‘WIL’ van Tim Mielants in aanwezigheid van cast & crew

oktober: ‘Het smelt’ van Veerle Baetens in aanwezigheid van cast & crew

november: ‘Holly’ van Fien Troch in aanwezigheid van cast en crew


di 12 sep: ‘RoboCop’ van Paul Verhoeven met Ben Van Alboom

wo 25 okt: ‘La Grande Illusion’ van Jean Renoir met Lukas Dhont

di 21 nov: ‘Duel’ van Steven Spielberg met Cecilia Verheyden

di 19 dec: ‘A Clockwork Orange’ van Stanley Kubrick met de Master van FFO24


vr 1 sep: Start Cinema Storck (najaar)

wo 6 sept: Avant-première ‘LUKA’ in aanwezigheid van regisseur Jessica Woodworth

di 19 sept: 'Broken View' in aanwezigheid van regisseur Hannes Verhoustraete

za 30 sep: Open Cinema met ‘Janssen en Janssens draaien een film’

di 7 en 14 nov: ‘Little Richard: I am everything’ i.s.m. Holebifestival

wo 6 dec: ‘200m’ i.s.m. AvansaComments


bottom of page