top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Filmfestival Oostende maakt zich klaar voor het laatste weekend

Het Filmfestival Oostende loopt ondertussen al een week. Ze maken zich dan ook klaar voor het laatste weekend met als afsluiter de Ensors.


We geven je nog een overzicht van de voorbije dagen:


De Jamies - 3e editie© Hurae


Oostende werd voor een avond het middelpunt van de Vlaamse internetgemeenschap. De bekendste online contentmakers, andere bv’s, opkomend talent en hun fans kwamen samen voor de uitreiking van De Jamies, de Vlaamse online video awards. Jonatan Medart, Acid, Clémentine Caron, Afro Belg, Average Rob en fictiereeks 2DEZIT: zij zijn enkele van de winnaars van De Jamies. Zij werden door het publiek en de vakjury geëerd voor hun creatief talent. De awardshow vond voor de derde keer plaats en is een initiatief van creatief bureau Hurae en Filmfestival Oostende.


Clémentine Caron werd bekroond als Opkomend Talent. Met bijna drie miljoen YouTube abonnees maakt Vexx (Vince Okerman) al jarenlang content voor een internationaal publiek. Hij ging naar huis met de Quarter Life Achievement award. Dj Michael Amani ontving de award voor Beste Dans & Muziek. De prachtig gefilmde webserie 2DEZIT sleepte de Fictie-prijs in de wacht. Average Rob won in de categorie ‘lifestyle’ omdat hij zichzelf blijft uitdagen en samen met zijn broer Arno en videograaf Milan Cools de lat van online video blijft verhogen. Joffrey Anana, ook gekend als Afro Belg, kreeg het beeldje voor comedy met zijn confronterende, maar hilarische blik op onze samenleving. Twoosie mag zichzelf de beste streamer op Twitch noemen. Jonatan Medart zorgde voor een emotioneel moment met de beste video van het jaar. Zijn coming out-video bracht dan ook veel te weeg bij zijn kijkers en bij het publiek in de zaal. Voor de derde keer ontving Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, de publieksprijs voor beste content creator van het jaar. De makers van de show zorgden voor heel wat verrassingen. Zo werden er pannenkoeken uitgedeeld en meeuwen geïmiteerd. Opvallend was ook de uitreiking van de prijs voor Beste Nimcel (niche internet micro celebrity). In deze gloednieuwe categorie deelden alle genomineerden de award en ontvingen elk een medaille. Een fanfare maakte op het podium het feest compleet. “In deze categorie is kiezen verliezen. Iedere Nimcel spreekt zijn/haar/hun eigen niche aan met een welbepaalde expertise. Uitzonderlijk besliste de vakjury om alle genomineerden een prijs te geven.”, aldus juryvoorzitter Vincent Schroeven. De awarduitreiking werd gehost door radiopresentatoren Laura Govaerts en Manu Vanacker en kon live worden gevolgd op VRT MAX en YouTube. Voor het uitreiken van de beeldjes (in de vorm van een gouden duim) werden de presentatoren vergezeld door onder meer Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle, Natali Broods (master van Filmfestival Oostende), Birgit Van Mol, Matteo Simoni, Joke De Bruyn, regisseur Charlie Dewulf, Jamie-Lee Six en Elias Verwilt. De Jamies, genoemd naar kunstenaar James Ensor, zorgde opnieuw voor een van de hoogtepunten tijdens Filmfestival Oostende. De liveshow vanuit De Grote Post in Oostende was live te volgen via VRT MAX en YouTube. Peter Craeymeersch - festivaldirecteur Filmfestival Oostende: “FFO zet ook volop in op jongeren. Met de premières van reeksen zoals Hacked2, De Studio's en Liefdestips aan mezelf bouwden iedere avond de jongeren een groot feestje. Ook De Jamies is een belangrijke pijler in die werking: zo staan we midden in wat er leeft bij jongeren en zetten we mee het talent van morgen in de kijker.” Ook in 2024 zullen De Jamies worden uitgereikt tijdens het filmfestival.
© Nick Decombel


14 AWARDS

De vakjury, een groep van online media-experten, selecteerde uit de meer dan 8.000 inzendingen de genomineerden per categorie waarop het publiek kon stemmen. Met meer dan 23.000 stemmen en de input van de vakjury zijn dit de beste Vlaamse videomakers van 2022: Beste Vlaamse video van het jaar 2022 - Jonatan Medart Beste lifestyle 2022 - Average Rob Beste comedy 2022 - Afro Belg Kastiop Award voor beste gamestreaming 2022 - Twoosie Beste dans & muziek 2022 - Michael Amani Beste explainer 2022 - NWS NWS NWS Beste vlog 2022 - Acid Beste fictie 2022 - 2DEZIT Beste business 2022 - VTM GO Beste opkomend talent 2022 - Clémentine Caron Sociaalste creator 2022 - Jonatan Medart Beste nimcel 2022 Timothy Tancré, Stijnindetrein, Sergekee, Platzak, Parsa, Juf Siham, Hanne Lemmens, Glotchulo, Doebsie, De naam is Thibaut Quarter life achievement 2022 - Vexx Content creator van het jaar 2022 - Acid


LOOK!-competitie

De jury, bestaande uit cineast Jaco Van Dormael als voorzitter, actrice en regisseur Charlotte Vandermeersch, acteur Matteo Simoni, scenarist Malin Sarah Gozin en D.O.P. Dries Delputte, was betoverd door de krachtige beelden van Hlynur Pálmasons ‘Godland’. Hoofdrolspeler Elliott Crosset Hove en distributeur van Imagine Tinne Bral mochten de prijs in ontvangst nemen.

Opvallend is het vintage 3:4-schermformaat waarmee Pálmason zijn geboorteland eert. Daarom vermelden we graag de Director of Photography Maria von Hausswolff en Frosti Fridriksson die het Production Design deed. Maar ook het verhaal is een voltreffer: meeslepend, verrassend en gewaagd


Godland’ werpt bovendien nieuw licht op het koloniale verleden van het eiland. De LOOK!-jury had mooie woorden voor het IJslands pareltje:


“In ‘Godland’ komt alles samen wat de LOOK!-competitie belichaamt. Een film waarin vakmanschap kunst wordt. Vorm en inhoud zijn één. Met zijn verbluffende weergave van de IJslandse natuur, de aangehouden spanningsboog van het verhaal, de briljante acteurs, het originele kader, shots die gedurfd zijn in duur èn in vertelling… de jury raakt er niet over uitgepraat. Echt een film die in de cinema gezien moet worden!”


Een speciale vermelding binnen de LOOK!-competitie was voor ‘Dalva’ van Emmanuelle Nicot, die samen met actrice Zelda Samson de film kwam voorstellen. In de film wordt de 12-jarige Dalva abrupt weggehaald bij haar vader. Eerst lijkt ze helemaal het noorden kwijt, maar al snel dringt het tot haar door dat de band met haar vader misschien toch niet was wat het voor haar leek te zijn. Een aangrijpend drama met Caroline Guimbal als de Director of Photography en Catherine Cosme die het Production Design deed. Geen hoofdprijs, maar wel een lofbetuiging van de jury:


‘Dalva’ heeft ons emotioneel enorm geraakt. Het is een bijzonder eerlijke, menselijke vertelling. Een intieme en meeslepende film die ondanks zijn zware thematiek helemaal niet zwaar aanvoelt. Het spel van de hoofdrolspeelster en de andere jonge acteurs heeft ons bijzonder aangegrepen. Wij prijzen de wijze waarop dit debuut consequent is, in alles. In zijn puurheid, in zijn vorm, zonder oordeel en recht naar het hart.”


‘Godland’ (Imagine Film Distribution) en ‘Dalva’ (O’Brother Film Distribution) verschijnen op 22 maart in de zalen.

Comments


bottom of page