top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Fakkeltheater geeft startschot aan een veelbelovend, gevarieerd theaterseizoen 2024-2025

Het Fakkeltheater kondigt met trots zijn 69e speelseizoen aan, dat van start gaat op vrijdag 29 juni 2024. Met meer dan 60 producties en 550 voorstellingen belooft het nieuwe seizoen een veelzijdig aanbod van theater, comedy en musical.

Directeur Sam Verhoeven benadrukte tijdens de seizoenspresentatie de bijzondere positie van het Fakkeltheater in het Vlaamse theaterlandschap. “Onze unieke uitstraling wordt gevormd door tientallen gezelschappen – professioneel, semiprofessioneel en liefhebbers – die zorgen voor een gevarieerd aanbod, aangevuld met onze eigen programmatie,” aldus Verhoeven.
Na de moeilijke COVID-jaren herstelt het theater zich snel. Extra aandacht gaat dit seizoen uit naar de Zwarte Zaal, met een diverse mix van voorstellingen en geplande verfraaiingen om de zaal opnieuw een dynamische ontmoetingsplek te maken.


"Ondanks het succes van 2023 met 75.642 bezoekers en 517 voorstellingen, waaronder 89 eigen producties, kampt het Fakkeltheater met financiële uitdagingen. Investeringen in technische installaties en infrastructuur zijn dringend nodig." Verhoeven benadrukt de noodzaak van subsidies om de socioculturele rol van het theater te vervullen en roept op tot ondersteuning van de stad Antwerpen. Deze bezorgheid deelde hij rechtstreeks met de aanwezige schepen van cultuur, Nabilla Ait Daoud.


Tot slot stelde Sam Verhoeven ook zijn opvolgster voor aan de verzamelde pers en theatermakers: "Marijntje Vercammen zal per 1 januari 2025 het overgrote deel van mijn taken overnemen, ik zal mij nog bezighouden met de programmatie, boekhouding en de overlegmomenten."


Voor meer informatie over het nieuwe seizoen, de seizoensbrochure en kaartverkoop, bezoek www.fakkeltheater.be.


Het fakkeltheater biedt ook een uitgebreid aantal eigen producties aan met een mix van gastproducties. Hieronder kan je alvast een overzicht vinden.


EIGEN PRODUCTIES


Hotel Vocal

Het populaire café chantant “Hotel Vocal” viert in september zijn 20e verjaardag. En dat zal een heel seizoen gevierd worden. Er zullen in totaal 8 verschillende edities plaatsvinden, verspreid over 24 voorstellingen. Daisy Thys en Sam Verhoeven ontvangen een mix van nieuwkomers en vertrouwde gezichten, zoals Jean Bosco Safari, Erik Goossens, Ivann, Luc Caals en An Lauwereins.


“Hotel Vocal”: 3 zondagen per maand, van september tot juni, in het Theatercafé. 


En om het 20-jarig jubileum helemaal compleet te maken organiseert het Fakkeltheater in samenwerking met ATC Cruises de: “Hotel Vocal Riviercruise”.


Een vijfdaagse reis aan boord van het vijfsterren-schip ‘MS Viva Moments’, met vertrek en aankomst in Antwerpen. Jelle Cleymans, Daisy Thys, Steven Mintjens en Sam Verhoeven verzorgen de optredens aan boord. En overdag kan er gekuierd worden in steden als Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam.


Van 24 tot en met 28 februari 2025.


The Ladies & De Lassies

Naar aanleiding van de 20e verjaardag van “Hotel Vocal” wordt er ook een nieuwe zaalshow gemaakt: “The Ladies & De Lassies”.


Sandrine Van Handenhoven, Barbara Dex, Jelle Cleymans, Daisy Thys en Sam Verhoeven zingen de pannen van het dak in deze liveshow en zullen begeleid worden door een zevenkoppig live orkest onder leiding van Steven Mintjens.


“The Ladies & De Lassies” speelt 30, 31 januari en 1 en 2 februari 2025 in de Rode Zaal.


Nekka Intiem

In samenwerking met Koen Huygebaert en Herman Van Hove start op 30 september 2024 een nieuw seizoen van “Nekka Intiem”. Zingen in het Nederlands is het motto, elke laatste maandag van de maand.


Een bijzonder interessant en goedgevuld seizoen met grote namen als Astrid Nijgh, Philippe Robrecht, Ronny Mosuse, Het Kleinkunstkollektief en Johan Verminnen.


Bellissama

Elke 2e zondag van de maand is er tijd voor opera, operette, songbook en musical bij “Bellissama”. Sopraan Lissa Meyvis ontvangt artiesten die de passie en de liefde voor muziek delen. Onder andere Hans Peter Janssens, Alexandra Franck, Lester Van Loock, An De Ridder en Tutu Puoane passeren volgend seizoen de revue.

Kleuterlissama

“Bellissama” loopt ondertussen al 6 seizoenen en volgend seizoen komt er iets leuk en nieuw bij: “Kleuterlissama”. Opera voor kleuters, want het moet niet altijd Bumba of K3 zijn. Van januari tot mei 2025 kunnen de allerkleinsten in de Zwarte Zaal komen genieten van onder andere “De Toverfluit”, de kinderopera “Jupi” en “Popperettes” die poppentheater, opera en operette combineren.


Chansons Charmantes

“Chansons Charmantes” heeft ook reden tot vieren volgend seizoen, want in oktober start het 10e seizoen van dit populaire café chantant dat elke 3e maandag van de maand speelt in het Theatercafé. Volgend seizoen maken onder andere Anne Mie Gils, Ann Van den Broeck, The Bonnie Blues, Jo Lemaire en Andrea Croonenberghs hun opwachting.


Tutu Invites

Dankzij “Chansons Charmantes” en “Nekka Intiem” zijn de muzikale maandagavonden in het Fakkeltheater uitgegroeid tot een vaste waarde. Maar eigenlijk is het bijna 15 jaar geleden allemaal begonnen met “Jack & Jazz”: Jazz op maandagavond met meesterpianist, wijlen, Jack Van Poll. De afgelopen maanden hebben we opnieuw geëxperimenteerd met een jazz-concept en dat is zo lovend onthaald dat we besloten hebben om er volgend seizoen mee verder te gaan.


Bij “Tutu Invites” ontvangt Tutu Puoane volgend seizoen de crème de la crème van de binnenlandse en buitenlandse jazz-scene, zoals onder andere Bert Joris, Dré Pallemaerts, Jos Machtel en Ewout Pierreux.


GASTPRODUCTIES


Een mooie mix van theater, comedy, musical en jeugdvoorstellingen vormen het grootste aanbod van het Fakkeltheater. Trouwe partners zoals Loge 10, De Speling, Theater Zeemanshuis, Take Twee, Theater Perplex, Het Prethuis, Het Achterland, Sven De Ridder Company en vele anderen laten het Fakkeltheater in hartje Antwerpen bruisen. 


Het Achterland


Het Achterland brengt vanaf 28 juni een nieuwe zomerkomedie: De Ballroombeker. Regisseur en auteur Jeroen Maes brengt een topcast samen met onder andere Carry Goossens, Ann Van den Broeck, Vicky Florus, Jervin Weckx en Matthew Michel. Greet Rouffaer heeft helaas moeten afhaken wegens gezondheidsproblemen, maar wordt vervangen door Karin Jacobs – die momenteel ook te zien is in de Loge 10-productie “Lady Agatha”.


Het belooft er zwoel, swingend en vooral geestig aan toe te gaan deze zomer in de Rode Zaal.


 Het Achterland mag ook in de Zwarte Zaal het nieuwe theaterseizoen in gang trappen: In Old Timers staan niemand minder dan Leah Thys en Luc Caals voor het eerste samen op de planken. Ze worden geflankeerd door Erik Goris, Ann De Winne, Anne Van Opstal, Saskia Debaere en Joachim Van Ransbeeck. “Old Timers” vertelt het verhaal over het wel en wee van een koppel op leeftijd. Jack Staal is regisseur en scenarist van dienst. Vanaf 20 september 2024 in de Zwarte Zaal.


En als de “Old Timers” hun biezen pakken, is het de beurt aan De Cochonnet. De derde productie van Het Achterland volgend seizoen. Frank Van Laecke schrijft en regisseert deze komedie met een bitterzoet randje over twee heren die mekaar dagelijks ontmoeten op de petanquebaan.


Carry Goossens en Erik Goris mogen hun cochonnet opgooien vanaf 18 oktober 2024 in de Zwarte Zaal.Het Farcetheater


Het Farcetheater brengt volgend seizoen Voor Hetzelfde Geld naar de Rode Zaal. Jan Schepens en Katja Retsin worden bijgestaan door onder andere Donaat Deriemaeker, Goele De Raedt en Peter Van Asbroeck in deze klassieker van Ray Cooney, in een regie van Chris Van Espen.


Vanaf 30 augustus 2024 in de Rode Zaal.InTeam Producties


InTeam Producties brengt na meer dan 10 jaar de musical Lelies opnieuw naar de Rode Zaal in een gloednieuwe professionele versie. Het verhaal van de onmogelijke liefde tussen Vallier en Simon wordt vertolkt door een negenkoppige cast met onder andere Tim Saey en Brecht Callewaert in de hoofdrollen en ze worden begeleid door een zevenkoppig live orkest. De regie is in handen van Niels De Valk. Vanaf 6 september 2024 in de Rode Zaal.


Iskariot


De musicalcreatie Babes wordt het eerste wapenfeit van het nieuwe musicalgezelschap Iskariot. “Babes” vertelt het verhaal over een populaire meidengroep uit de jaren ’90 die een comeback willen maken. Bieke Ilegems, Daisy Thys, Maike Boerdam en Peter Thyssen spelen de hoofdrollen in deze musicalcomedy, begeleid door een live orkest onder leiding van Thomas Vanhauwaert en in een regie en choreografie van Martin Michel.


Vanaf 11 oktober 2024 in de Rode Zaal. Theater Zeemanshuis


Theater Zeemanshuis presenteert volgend seizoen een goedgevuld aanbod.


Ze starten in de Kleine Fakkel in oktober 2024 met de producties In Paradisum en Imperfectionista.


In november trekken ze naar de Zwarte Zaal met Het Huis van de Bomma en in februari 2025 spelen eveneens in de Zwarte Zaal het befaamde toneelstuk Ghetto


Ze sluiten hun seizoen in april 2025 af in de Kleine Fakkel met Kunst


één zee


Het productiehuis één zee debuteerde dit seizoen met het felgesmaakte “Achter De Schermen”.  Ze brengen volgend seizoen twee nieuwe producties.


Vanaf 8 november 2024 zijn Koen Van Impe, Marleen Merckx, Marilou Mermans, Briek Lesage en Britt Das te zien in Thuis van Hugo Claus. Robert Sian regisseert dit grappig, grotesk en kluchtig verhaal over een disfunctionele Vlaamse familie in de jaren ’70.


Vanaf 4 april 2025 brengt één zee Hamlet naar de Zwarte Zaal. Een bewerking van het gelijknamige stuk van Shakespeare door Mike Wauters en Tom Slosse. Jaak Lema is regisseur van dienst en Michiel De Meyer, Leendert De Vis en Mike Wauters spelen de hoofdrollen.SDRC


De Sven De Ridder Company zorgt al verschillende winters voor een ware stormloop richting Rode Zaal. En volgend seizoen zal dat niet anders zijn, want met Christmas Comeback volgen we de perikelen rond de comeback van een boysband. Sven De Ridder, Gunther Levi, Leen Dendievel, Jasmine Jaspers en Brik Van Dyck staan garant voor een heerlijke christmas feel good komedie.


Vanaf 5 december 2024 in de Rode Zaal.De Speling


De Speling brengt volgend seizoen twee klassiekers op de planken van de Zwarte Zaal. Vanaf 6 december speelt het geweldige toneelstuk Het Wonderbaarlijke Voorval Met De Hond In De Nacht.


En vanaf 17 mei 2025 brengen zij de wereldberoemde musical Man van La Mancha in een regie van Ronny Verheyen.


The Singing Factory


The Singing Factory verraste de afgelopen seizoenen met frisse musicalcreaties zoals “November ‘89”, “If I Fall”, “Kamp Delta” en “Magdalena” en voor het eerst gaat er een nieuwe musical van hen in première in het Fakkeltheater. Bucketlist vertelt het verhaal van een zieke jongen die grote dromen heeft, maar amper nog tijd heeft om ze te laten uitkomen.


Vanaf 10 januari 2025 in de Rode Zaal.Toneelkring De Peerdentram


Toneelkring De Peerdentram brengt in november 2024 het toneelstuk Vermist naar de Zwarte Zaal van auteur Walter van den Broeck. “Vermist” vertelt het verhaal van een meisje dat na 10 jaar plots opduikt aan haar ouderlijk huis.Big Smile Entertainment


Op 10, 11 en 12 januari 2025 trakteert Luc Caals voor het 10e jaar op rij zijn publeik op humor, muziek en een glaasje bubbels. Caals Trakteert is te zien in de Zwarte Zaal, wordt begeleid door pianist Steven Mintjens en Luc Caals wordt dit jaar bijgestaan door ondergetekende.Theater Perplex


Theater Perplex brengt vanaf 17 januari 2025 de klassieker Lili & Marleen naar de Zwarte Zaal. Het bekende toneelstuk van Walter Van de Velde over de avonturen van de bewoners en de klanten van café De Lichttoren en later geadapteerd tot een succesvolle serie op VTM.


Vanaf eind mei 2025 speelt Theater Perplex ook nog De Celgenoten in de Kleine Fakkel over de vriendschap tussen twee gevangen in barre omstandigheden.Garifuna


Garifuna brengt volgend seizoen verschillende voorstellingen naar de Rode Zaal.


Nele Goossens speelt op 7 en 8 februari 2025 de premièrevoorstellingen van haar nieuwste soloshow Bonus.


Op 12 en 13 april brengen onder andere Jelle Cleymans en Sandrine een hommage aan Robert Long. De Dag Dat Ik Robert Long Ontmoette speelt in de Rode Zaal.


En ook de nieuwste zaalshow van Nigel Williams: 70 revolutions per minute komt naar de Rode Zaal. Nigel Williams wordt 70 maar is nog lang niet uitgepraat.Studio Dongo


In 2025 is het 25 jaar geleden dat Toon Hermans overleed. Eén van de allergrootsten van het Nederlandse cabaret. Studio Dongo brengt naar aanleiding van de 25e sterfdag van Toon een eenmalige herneming van In de Schaduw van Toon Hermans op 14, 15 en 16 februari 2025 in de Rode Zaal.


En ook Ode an die Freunde brengt volgend seizoen een nieuwe voorstellinge naar de Zwarte Zaal. In Soap Opera brengen Lissa Meyvis, Alexandra Franck, Lester Van Loock en Jokke Martens u de meest ondraaglijke cliffhangers uit de rijke geschiedenis van de opera. Op 25, 26 en 27 april 2025 in de Zwarte Zaal.Het Prethuis


Het Prethuis brengt na hilarische komedies als “Frank Wordt Francine” en “De Padelburen” volgend seizoen De Instagrannie naar de Rode Zaal. Het Fakkeltheater krijgt zelfs de première. Jeroen Maes schrijft, regisseert en speelt en wordt vakkundig bijgestaan door Danni Heylen, Hugo Sigal Leen Dendievel en Lennart Lemmens.


Vanaf 28 februari 2025 in de Rode Zaal.Paljas Producties


Alles went behalve een vent ging afgelopen succesvol in première in de Zwarte Zaal en volgend seizoen komen Ann De Winne en Erik Goris op groot verzoek nog eens terug met deze aanstekelijke komedie van Dick van den Heuvel.


Vanaf 14 maart 2025 in de Zwarte Zaal. Loge 10 Theaterproducties


Loge 10 Theaterproducties brengt volgend seizoen twee straffe stukken naar de Rode Zaal. Vanaf 19 maart 2025 zien we Evelien Van Hamme, Danny Timmermans en Elias Bosmans in Misery. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Stephen King, bewerkt voor film en theater door William Goldman en geregisseerd door Bruno Van Heystraeten.


En vanaf 7 mei 2025 palmen Koen Crucke en Bert Cosemans de Rode Zaal in met het wereldberoemde toneelstuk La Cage Aux Folles. In deze klassieker van Jean Poiret, geregisseerd door Bruno Van Heystraeten, spelen ook Marijke Hofkens, Marc Stroobants, Nathalie Wijnants, Jérémie Vrielynck, Julie Daems, Jens Broes, Kevin Vandevyvere en Frédéric Celini mee.Belgisch Repertoire Theater


Het BRT, oftwel Belgisch Repertoire Theater, speelt op 28, 29 en 30 maart 2025 De Thuiskomst in de Zwarte Zaal. Dit is wellicht één van de meest gespeelde stukken uit het repertoire van auteur en Nobelprijswinnaar Harold Pinter. In een regie van Paul Ooghe en gespeeld door Bart Van Avermaet, Katrijn Govaert, Mark Verstraete, Wouter Vermeire, Michael Vroemans in Steve De Schepper.3 Pees


Afgelopen seizoen maakte Ann Nelissen met groot succes haar comeback in de Rode Zaal. Vanaf 23 april 2025 herneemt ze haar solovoorstelling Ok, Boomer!


En ook Bert Kruismans is volgend seizoen opnieuw van de partij in de Rode Zaal met zijn nieuwe voorstelling Komt er een komiek bij de dokter…


Op 25 april 2025 speelt hij de rol van de komiek die eigenlijk al lang dood had moeten zijn.


Jan Van Dyke Productions


Het heeft dit seizoen niet mogen zijn, maar volgend seizoen is het dan eindelijk wel zover. Jan Van Dyke komt met een gloednieuwe voorstelling naar de Rode Zaal. Open en Bloot brengt – in een vernieuwend broekzakformaat – de wereld van de revue weer tot leven. Naast Jan Van Dyke zijn ook Goele De Raedt en Kobe Van Herwegen van de partij. Vanaf 29 mei 2025 in de Rode Zaal.Take The Mic


Nigel Williams organiseert van september tot en met juni Stand-Up Antwerp Comedy. Een geweldig concept waar internationale comedians één keer per maand het Fakkeltheater omtoveren tot een authentieke comedy club.BIBO


En ook de De Improfeten komen volgend seizoen van september tot en met mei terug naar de Zwarte Zaal. Na meer dan 15 jaar hebben ze een trouw publiek opgebouwd en dit seizoen waren al hun voorstellingen dan ook uitverkocht.


Jan Buermans, Tom Saeys, Christophe Stienlet, Hans Humblet, Jo Hens en verschillende gastacteurs spelen telkens de 3e woensdag van de maand in de Zwarte Zaal.Take Twee


Productiehuis Take Twee is al jaren een trouwe partner van het Fakkeltheater. Zij zorgen voor een stevige programmatie in de Kleine Fakkel. Volgend seizoen brengen zij een aantal nieuwe komedies zoals Napoleon van Antwerpen in september en oktober 2024 en Pompen en verzuipen in februari en maart 2025.


Het Poppentheater Klein Maar Moedig speelt tijdens de schoolvakanties telkens fel gesmaakte poppenkastvoorstellingen voor de kleinsten. Volgend seizoen staan er maar liefst vier verschillende voorstellingen geprogrammeerd, zoals Langnek en Korte Kous, Klein Duimpje, Het Verborgen Rijk en Roodkapje.


Tijdens de Kerstdagen zijn ook de poesjenellen weer van de partij, oftewel poppentheater voor volwassenen vanaf 12 jaar. In december en januari speelt De Rotte in ’t Spookkasteel eveneens in de Kleine Fakkel.

Comments


bottom of page