top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Eerste internationale reacties van 'Het Smelt' zijn veelbelovend!


V.l.n.r. Veerle Baetens, Rosa Marchant en Charlotte De Bruyne

Copyright: Getty Images


Zaterdagavond 21 januari, kende 'Het Smelt', het regiedebuut van Veerle Baetens, haar wereldpremière op het Amerikaanse Sundance Film Festival in Park City (Utah). De film werd vertoond voor een volle zaal in aanwezigheid van actrices Charlotte De Bruyne en de jonge Rosa Marchant, regisseuse Veerle Baetens en producent Bart Van Langendonck (Savage Film).


Na de vertoning bleef de zaal ontroerd achter en volgde een uitgebreide Q&A. Het is geleden sinds 2016 met Belgica (Felix van Groeningen) dat er nog een Vlaamse film in competitie werd vertoond. De eerste internationale reacties zijn alvast lovend. In België komt Het Smelt uit op 25 oktober 2023 en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).


Het Smelt vertelt het verhaal van Eva die vele jaren, na een snikhete zomer die volledig uit de hand liep, terugkeert naar haar geboortedorp met een ijsblok in de koffer van haar auto om af te rekenen met haar verleden en een beklijvende boodschap achter te laten.


Het scenario voor Het Smelt schreef Veerle Baetens samen met Maarten Loix op basis van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met meer dan 130.000 verkochte exemplaren was Het Smelt in 2016 het best verkochte boek in België. Het leverde auteur Lize Spit o.a. de Bronzen Uil en de Hebban Debuutprijs op.


De productie van Het Smelt is van Bart Van Langendonck voor Savage Film (De Patrick, Rundskop, D’Ardennen, The Chapel). Verder werkten o.a. Thomas Pooters (montage), Frederic Vanzandycke (fotografie), Robbe Nuyens (art direction), Manu Verschueren (kostuums), Geert Vlegels (geluid), Diana Dreesen (make-up) en Bjorn Eriksson (muziek) mee aan de productie. Kinepolis Film Distribution (KFD) zal de film op 25 oktober in de Belgische bioscopen uitbrengen.Comments


bottom of page