top of page
  • Foto van schrijverKristel Goddevriendt

De Proefkonijnen zorgt voor unicum in Middeleeuws kasteel

De Proefkonijnen werkt momenteel samen met creatives van de Londense West End aan de allereerste Belgische immersive theatercreatie. Vanaf 3 februari maken ze in Kasteel Cleydael in Aartselaar niet één, maar twee nieuwe voorstellingen. Overdag voor families en ’s avonds een zinderend avondje uit voor volwassenen.Theatergezelschap De Proefkonijnen experimenteerde de laatste jaren al vaker met het immersive theatergenre. Zo lieten ze een levensgrote dinosaurus rondlopen tussen het publiek in de voorstelling Raptorville. Maar een compleet immersive spektakel waarbij het publiek toekomt op een unieke locatie, daar op sleeptouw wordt genomen door de acteurs en de mogelijkheid heeft om verhaallijnen te beïnvloeden waardoor geen enkele bezoeker hetzelfde verhaal beleeft, is een primeur voor ons land. 


Deze theatervorm maakt de laatste jaren erg veel furore in Londen. Het gezelschap kan voor de regie rekenen op een immersive expert van de West End: Oliver Tilney. Hij maakte deel uit van de originele cast van The Great Gatsby wat ondertussen de langslopende immersive voorstelling in Londen is. Vervolgens regisseerde hij verschillende producties wereldwijd waaronder dit voorjaar de Amerikaansei mmersive creatie van The Great Gatsby in New York.


De druk ligt dus hoog voor de cast bestaande uit onder andere Katrien De Becker, Hans Ligtvoet en Dempsey Hendrickx, aangezien ze bovendien twee verschillende voorstellingen door elkaar zullen spelen. 


Overdag kunnen families komen kijken naar 'Het Defilé van Adelbrecht II.' Waarin twee eigenzinnige lakeien ontdekken dat ze zélf koninklijke voorouders hebben en daarmee het feest dat de Koning wil organiseren helemaal naar hun hand zetten


In de avond kunnen volwassenen een avond vol passie & verraad beleven bij 'Arthur van Camelot.' Het publiek stapt binnen in een kasteel vol intriges waar de drank rijkelijk vloeit en de sfeer broeierig heet is. Want in de achterkamers broeit er een complot tegen de koning. Aan de toeschouwers om te kiezen of ze zich aansluiten bij de samenzweerders of ze liever de ontluikende liefde tussen Lancelot & Guinevere volgen vanop de eerste rij.Het is de eerste keer dat zo'n immersive theatertekst van volledige Vlaamse makelij is. Theatermaker Randall Van Duytekom speelde Tom Buchanan in de Vlaamse immersive remake van The Great Gatsby en schreef vervolgens tijdens de eerste coronalockdown aan het verhaal van Arthur in Camelot. Aangezien er in een immersive productie zich voortdurend meerdere scenes tegelijkertijd afspelen in verschillende ruimtes, heeft het script de lengte van vier voorstellingen. Naar eigen zeggen had de auteur enkel tijdens de lockdown genoeg tijd om aan zo'n epos te werken.


We gingen tijdens de première van 'Arthur van Camelot' een kijkje nemen en lieten ons meeslepen in het middeleeuwse verhaal:
 

Tickets en info via www.deproefkonijnen.be

Commentaires


bottom of page