top of page
  • Foto van schrijverSpotlight News

Camerata Productions stelt nieuwe kortfilm "Non Grata" voor

Het stadhuis van Dendermonde was the place to be voor Camerata Productions gisteren. Zij kondigden de productie aan van hun nieuwe kortfilm "Non Grata".Op aansturen van scenarist Wim De Maeseneer begonnen ze enkele jaren geleden plannen te smeden om iets te doen met de, in de regio wijd en zijd bekende, verdwijning van zuster Gabrielle uit 1982. De kortfilm “Non Grata” zal dan ook een fictieve invulling geven aan de mysterieuze verdwijning van Zuster Gabrielle. En trouw aan onze oorsprong is ook deze productie een uniek samenspel van professionelen, semi-professionelen en lokale helden.Lennart Lemmens, regisseur van dienst, mocht een prachtige cast voortellen tijdens de persconferentie.

De hoofdrollen zijn voor Viv Van Dingenen die zuster Gabrielle zal vertolken, Frank Focketyn als Gaston Mornie en Michael Vergauwen als onderpastoor Duval.Het scenario is geïnspireerd op het eindwerk van coscenarist Wim De Maeseneer.

In 2008 maakte hij zijn gelauwerde eindwerk aan het RITCS voor dit dossier en nam enkele interviews en getuigenissen afgenomen uit de dichte omgeving van zuster Gabriella. 15 jaar later legt dit de basis voor het scenario van deze fictiefilm.


De opnames zullen plaatsvinden in Dendermonde en wijde omgeving (Buggenhout, Londerzeel en Vlassenbroek) en gaan van start in april.

Zo strijkt de filmploeg neer op verschillende privélocaties in de regio maar ook bijvoorbeeld in de kelders van café “TIJL” en zijn er nachtopnames in “De Kleine Notelaar” in Vlassenbroek.


In de regio Buggenhout – Dendermonde – Lebbeke is Camerata Productions vzw vooral gekend van haar podiumwerking met musicals als OLIVER!, Beauty and the Beast en Peter Pan. Echter zetten ze sinds 2010 ook in op audiovisuele projecten, enerzijds met webcontent allerhande maar anderzijds ook met kortfilms als 'Verkeerd Spoor' en 'Witte Mist' die ze nu een kleine 10 jaar geleden draaiden.


DE VERDWIJNING VAN ZUSTER GABRIELLE

Zuster Gabrielle, geboren te Buggenhout als Germaine Robberechts, was 56 jaar toen ze in de nacht van 3 op 4 maart 1982 verdween uit het klooster van Sint-Vincentius in de Kerkstraat te Dendermonde. Het geld op haar kamer bleef onaangeroerd, haar persoonlijke documenten en fototoestel waren verdwenen.

Zuster Gabrielle was een non van deze wereld, een vrijgevochten en populaire zuster die les gaf in de normaalschool te Dendermonde en in die tijd nogal vooruitstrevend te noemen. Zo werd ze door haar leerlingen liefkozend “de Gabbe” of “Gaby” genoemd en speelde ze drum, draaide en bakte ze keramieken servies en beschikte ze als enige zuster over een auto en was ze zodoende ook chauffeur voor Kanunnik Gaston Mornie, de directeur van de kloostergemeenschap. Deze Mornie had een enorme status binnen de Kerk maar was een weinig eerbaar persoon: naast zijn problematisch drankgebruik en zijn structureel financieel gesjoemel bleek de man ook een enorme seksuele appetijt te hebben en was daarbij niet al te kieskeurig in leeftijd en geslacht. Gebaseerd op getuigenissen bleek dat zuster Gabrielle, die een geheim onderzoek naar haar overste voerde en er meermaals mee dreigde om zijn gedrag in Rome aan de kaak te stellen. Het is alleszins een feit dat de avond waarop zuster Gabrielle verdween, er binnen de kloostermuren een zware ruzie is geweest waarbij Mornie het niet naliet haar te beledigen en te bedreigen in het bijzijn van de andere nonnen. Alle gerechtelijke onderzoeken ten spijt, werd er nooit nog iets van haar vernomen.

Kort na de feiten werd Mornie weggepromoveerd uit Dendermonde en belande hij, na een nieuwe zedenzaak met minderjarigen, in de psychiatrische instelling Sint-Jan-Baptist in Zelzate waar hij op 77-jarige leeftijd overleed.


Internationale ambitie:

Voor deze kortfilm hebben ze wilde plannen.

Na de preview van “Non Grata” in november 2024 zal de kortfilm een internationaal parcours afleggen op de grootste filmfestivals. In een eerste fase concentreren ze zich op de Belgische filmfestivals en zullen ze meedingen op de grootste festivals in Europa. Tot slot zal Non Grata ook verdeeld worden via Flanders Image en ShortfilmDepot en proberen ze op die manier een kleine 360 festivals over de hele wereld te bereiken.


Na de kortfilm "Please tell me you're fine" van Lennart Lemmens kunnen we alleen maar uitkijken naar deze volgende onder zijn regie.Creatives Regie: Lennart Lemmens

Scenario: Stijn De Wolf

Scenario-ontwerp: Wim De Maeseneer & Stijn De Wolf

Script Editor: Reinhilde Dewit

DOP: Samuel Nijhuis

Sound: Eneas Mentzel


Over Lennart Lemmens

Lennart Lemmens (°1996) studeerde in 2017 af aan de regieopleiding aan het RITSC te Brussel en werkte als programmamaker en freelance regisseur aan tal van audiovisuele producties en projecten voor VRT (Thuis, Like Me,…), VTM (De 7 van Nathan, Blijven Slapen, De zonen van Van As,…) en Studio 100 (BabaYega, Nachtwacht,…). Verder regisseerde hij ook verschillende kortfilms (Please tell me you’re fine, BackHome, Voor het Donker Thuis, Bloody Mary, Dag Vreemde Vrouw,…) en een webreeks (Feeks). Voor zijn eigen productiehuis “Cliffhangers” creëerde hij de nieuwe webreeks “Wat is de Kans” voor het jongerenplatform AWEL. Om zijn werkveldervaring te kunnen verruimen, doorliep Lennart ook een brede waaier aan functies op en naast de set: zo was hij regie-assistent (Baba Yega - The Movie), camera-assistent (Gevoel voor Tumor, De Kotmadam,…), werkte hij als producer voor BanijayBelgium (Parels voor de zwijnen, Blufpoker,…) en was hij figurantenbegeleider bij Sputnik (Rewind, CEMI,…).

Daarnaast is Lennart ook actief als acteur en kan u hem kennen van verschillende theater– en televisierollen in Thuis, Campus 12, Kroongetuigen, Nachtwacht, VTMKids, Slotmarsepeinstein en de “Dolfje Weerwolfje” musical. Ook bij Camerata Productions is Lennart niet onbekend en speelde hij zelf een gastrol in de webreeks Wh@evR!.


Toen Stijn me enkele jaren geleden het mysterieuze verhaal van zuster Gabrielle vertelde, viel mijn mond open. Ik had als Limburgse Antwerpenaar nog nooit van dit verhaal gehoord maar toen ik het scenario doornam prikkelde dat direct mijn verbeelding. Want hoe kon deze sterke dame zomaar geruisloos verdwijnen? Ik blij ben te kunnen bijdragen aan dit cultureel erfgoed door een een sterk verhaal te vertellen van een nog veel sterkere zuster Gabriel!

– LENNART LEMMENS –

Kommentit


bottom of page